Hoe slecht zijn schoonmaakmiddelen eigenlijk?

Schoonmaakbedrijf Amsterdam
Nieuws
Hoe slecht zijn schoonmaakmiddelen eigenlijk?

Hoe slecht zijn schoonmaakmiddelen eigenlijk?

De middelen die we dagelijks gebruiken voor de schoonmaak van onze bedrijfspanden en huizen, hebben behoorlijk veel invloed op het milieu en onze gezondheid. De icoontjes op de verpakkingen vertellen u dát ze gevaarlijk zijn, maar niet hoe gevaarlijk. 

Welke schadelijke stoffen zitten er in uw schoonmaakmiddelen? 

Wanneer u schoonmaakt met verschillende middelen, kunnen er giftige dampen ontstaan. Dat merkt u misschien niet direct, maar uit onderzoek is gebleken dat door het gebruik van schoonmaakmiddelen de luchtkwaliteit binnen nog slechter kan zijn dan buiten in de drukke stad. Wij vinden het daarom zinvol om de stoffen in meest voorkomende schoonmaakmiddelen even voor u uit te lichten.

Allesreinigers en ruitenreinigers: 

Veel allesreinigers en ruitenreinigers bevatten ammoniak, een stof die kan leiden tot irritatie van de huid, ogen, keel en longen. Vooral mensen met astma kunnen gevoelig zijn voor het inademen van ammoniakdamp. Daarnaast bevatten allesreinigers vaak ook nog een oplosmiddel als 2-ethoxyethanol, wat schadelijk is bij inhalatie, inslikken of huidcontact. 

Producten die bedoeld zijn voor ramen, de grill, of ovens

In deze producten zitten vaak oplosmiddelen zoals lycol ethers en 2-ethoxyethanol. Deze stoffen zijn erg giftig voor vissen en verminderen de vruchtbaarheid. Bovendien zijn ze schadelijk bij inhaleren, inslikken, huidcontact en voor een ongeboren kind.

Vloerreinigers

Vloerreinigers -en middelen om meubels te onderhouden- zijn ook een bron van gif. Zo tref je er vaak conserveringsmiddelen in aan zoals formaldehyde en triclosan. Formaldehyde is kankerverwekkend, schadelijk voor DNA en giftig voor de voortplanting. Triclosan is zeer giftig voor vissen en ander waterleven én ontwrichtend voor het hormoonsysteem. Daarnaast zit er oplosmiddel in, vaak 2-ethoxyethanol, dat we al eerder benoemden. En om het helemaal af te maken, geeft de fabrikant er vaak ook nog een lekker geurtje aan. Deze parfums bevatten ftalaten, die ook weer schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid.

Toiletreinigers

De middelen die voor toiletten op de markt zijn, zijn ten slotte ook een stuk giftiger dan u op het eerste gezicht zou denken. Er zitten vaak bijtende stoffen in die giftige gassen veroorzaken zodra ze in aanraking komen met water. Deze stoffen kunnen schade aanrichten aan de lever en de nieren. Verder zit er vaak zoutzuur in toiletreinigers. De dampen daarvan zijn schadelijk voor de ogen, huid en luchtwegen. 

Hoe kan het beter?

Om te beginnen, kunt u de etiketten op uw schoonmaakmiddelen eens grondig onder de loep nemen. Welke stoffen zitten hierin? U kunt de stoffen vervolgens opzoeken op de website van het US Department of Health & Human Services. Zij bieden een vrij volledig overzicht van alle stoffen. 

Daarnaast kunt u natuurlijk ook Boen Groen inschakelen voor uw schoonmaak. Wij gebruiken namelijk voor alle schoonmaakwerkzaamheden alléén producten van Greencare Professional. Deze producten zijn door het ‘Cradle to Cradle Gold-certificaat’ veel duurzamer voor ons milieu. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap